No tuossa päivänä muutamana poiki Miina-lehmä kolmannen vasikkansa (joka sai nimekseen Sinko; s-vuosi meneillään). Hyvälypsyistä sukua kun on, niin jo ternimaitoa tuli reilusti. Sitä sitten yksi aamu syötiin uunijuustona (nam!) ja päiväkahvilla/-teellä pannarina (nam nam!). ja vielä vastaisen varalle laitettiin ternimaitoa pakkaseenkin.
Seuraavana päivänä, tai itseasiassa kahden päivän rojektina, tein välimaidosta (ternimaidon jälkeen, mutta ennen meijeriin laitettavaa) tein leipäjuustoa (nami nam!) ja isäntä teki omaa bravuuriaan, eli pannacottaa. Ja sitten vielä väänsin kahden litran pullataikinan, kierrepullia ja pikkupullia. No huh huh...
Kaikki ovat helppoja tehtäviä, tai no, pulla ei ihan niin yksinkertaista minun mielestäni. Normikansalaiselle haasteellisin osuus on tietysti löytää sitä ternimaitoa - kysäise lypsytilalta tai kauppahallista tai muusta erikoismyymälästä.
Uunijuusto:
1 litra ternimaitoa
1 tl suolaa
Voitele uunivuoka, sekoita suola maitoon, laita vuokaan ja uuniin 175 asteeseen 50-60 min.
Tarjoile kuuman/lämpimänä hillon tai marjojen kera.
Ternipannari kupruilee |
Pannari
1 litra ternimaitoa
1 tl suolaa
5 dl vehnäjauhoja
Muuten siis ihan tavallinen pannariohje, mutta ilman munia. Sekoita ainekset ja jaa kahdelle pellille, voidellun leivinpaperin päälle uuniin 200 asteeseen(kiertoilma) n. 25-30 min. Kupruilee ja kohoilee uunissa paljon enemmän kuin tavallinen taikina!
Leipäjuuston ohjeena käytän Kodin Kuvalehdessä jokunen vuosi sitten julkaistua ohjetta:
https://www.kodinkuvalehti.fi/reseptit/lisukkeet/leipajuusto-kotikonstein
Tein tämän nyt tosiaan tuohon välimaitoon, ja siitä tulee melko keltaista, kun on melko rasvaista...
Leipäjuusto |
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti
Saa kommentoida, kiitos ja mielellään!