torstai 15. elokuuta 2019

Mitä tehdä mehunkeiton sivutuotteille?

Sivutuotetorttu
 
Tähän aikaan vuodesta on mualaisilla suuri marjarevohka. Tai ainakin on perinteisesti ollut ja aika monella iäkkäämmällä vieläkin. Ilmaista evästä metsien ja pihojen täydeltä! Ja kaikki olisi pakko saada talteen! Eli ei aikaa nyt hetkeen mökkihommiin...

Meillä on mustaherukkapensaita pihassa yli oman tarpeen, ja yleensä joku tuttukin on käynyt niitä poimimassa itselleen. Joten ei kuvittelisi, että haluaisin vielä säästää mehunkeiton sivutuotteitakin! Mutta kun niiden eteen on sellainen vaiva nähty, ensin kerätty marjat (puhumattakaan pensaiden hoidosta, leikkauksista, tukien rakenteluista ym), sitten keittiön vankina höyrytetty mehua.  Paitsi mehua, niin tuotteena tulee mäskiä (marjojen kuoret ym) ja sitten tuota liian paksua jämämehua/siemensössöä. Mäskiä yritin joskus syöttää jopa lehmille, no eivät syöneet. Jos olisi kanoja tai vuohia niin niille varmaan kelpaisikin. Kerran jopa höyryttelin satsin mehua riivityistä, puhtaista marjoista ja keitin sen mäskistä hilloa. No ei herättänyt hurraahuutoja perheessä, kun kaupan ylimakea mansikkahillo on parempaa. Joten mäski menee nykyään kompostoriin.

Siemensössön siivilöin mehua valuttaessani, ja se on sellaisenaan hyvää vaikka jogurttiin tai smoothieen, siitäkin olen hilloa keitellyt, mutta ihan parasta se oli nyt tuossa viimeisimmässä tuotoksessa: unelmatorttupohja, sen päälle siemensössöä, johon on sekoitettu juoksevaa hunajaa, lisäksi kermavaahtoa/vaniljakastiketta. A vot horoshoo!

Niin, olen keitellyt 11-litraisella mehustimella nyt viisi satsia, jokaisesta satsista sokeritonta mehua pakkaseen n. 6,5 litraa, eikä pensaista ole vielä läheskään puoliakaan kerätty.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Saa kommentoida, kiitos ja mielellään!

Rannat hiljenevät

Vesi vielä hetken vapaana, mutta hyisenä. Mökkiläiset ovat rannoilta kaikonneet. Ympärivuotiset asukkaat ovat taas omassa rauhassaan, o...